Nu är vi där igen, med rykande färska nyårslöften och höga ambitioner. Framför oss ligger ett i allt väsentligt orört år och vi har bestämt oss för att denna gång, då ska vi minsann inte bli en del i statistiken och ge upp redan i februari. Denna gång är vi faktiskt seriösa.
Att signa ett medlemskap på en av alla gymkedjor är på intet vis svårt. Anläggningarnas försäljningssiffror i januari bekräftar med all önskvärd tydlighet just detta. Däremot är det inte riktigt lika lätt att fullfölja det avtal man julmatsbakis slutit med sig själv, och det gymkort som i början av januari var nära att självantända av plötslig aktivitet ser sig själv alltmer bortglömt bakom kuponger och bonuskort vi knappt visste att vi hade.
Det går inte att hur länge som helst stödja sig mot det faktum att man ju ändå ”har gymkort” utan förr eller senare kommer de uteblivna träningspassen att också börja nagga på självkänslan.
Den gemensamma nämnaren bland i stort sett samtliga avhopp redan årets första kvartal stavas motivation. Eller snarare bristen på densamma. Orsakerna till denna brist skiljer sig naturligtvis åt mellan olika individer men påfallande ofta beror det helt enkelt på att vi inte tillräckligt snabbt såg de enastående resultat vi så ivrigt hade förespeglat oss. Vi skulle ju komma igång, komma i form, bli som dem –och vi ville det så innerligt gärna.
Istället började vi rapa ursäkter. Träningskläderna glömdes hemma, mellanmålet likaså, fantasin till att planera ett tillräckligt tufft pass tröt helt enkelt så vi kunde lika gärna skrota hela konceptet om att gå till gymmet just idag…
Tricket består i att se träningen som en naturlig del av vardagslivet, en rutin du inte söker anledningar till att rucka på – just för att du vet vad du vill ha i längden och inte just nu då vädret är trist, soffan varm och skafferiet rymmer rester från helgens festligheter.
Hitta vad som skänker just din träning mål och mening. Från vilken vinkel bör du betrakta tiden och energin du lägger ned på träning? Hitta vad som motiverar just dig att träna med glädje och tillfredsställelse.
Föregå med gott exempel inför dina barn
Om du är förälder vet du antagligen redan med dig att uteblivna gymbesök ofta går att skylla på hysteriska hemmaförhållanden eller scheman som helt enkelt inte lirar. Ställ dig själv frågan: Hur ofta handlar det om att du med all rätt prioriterar familjen, och när handlar det om faktiska undanflykter sprungna ur bekvämlighet?
Jag förstår att verkligheten ofta tar överhanden och helt enkelt inte lämnar något utrymme till annat än blöjbyte, godnattsagor eller läxläsning. Till och med ett par minuters kroppsviktsträning i vardagsrummet ter sig orimligt. Däremot är det viktigt att vi som goda föräldrar föregår med gott exempel inför våra barn och till detta hör naturligtvis också att ta hand om sig själv och simultant introducera hälsosamma vanor.
Vi vet trots allt av (sur) erfarenhet att barn i huvudsak inte gör som vi säger, utan snarare som vi själva gör.
”Gör som proffsen och sätt upp tydligt tidsbegränsade och små delmål som tillåter dig att löpande höja ribban”.
Var realistik
Någonstans har begreppet ”realistiskt” börjat betraktas som något torrt, kyligt och till och med negativt. Rentav pessimistiskt. En person med ett realistiskt synsätt är dock raka motsatsen till pessimistisk, samtidigt som han faktiskt har oddsen på sin sida.
Var realistisk när du definierar och stolpar upp dina mål. Glöm heller inte delmålen då det är via dessa du tydligast kan mäta din prestation och utvärdera aktuell status. Ett mål behöver heller inte innebära något så seriöst som en organiserad tävling eller en viss kroppsfettsprocent utan kan helt enkelt vara något så simpelt som att återigen få plats i sina gamla favoritjeans eller komma tillbaka till sitt gamla personbästa i bänk. Oavsett vad du när för ambitioner bör du definiera dina mål i konkreta ordalag, gärna svart på vitt, och regelbundet återkomma till dessa anteckningar så att de inte glöms bort.
För att dina mål ska anses vara realistiska måste de också vara möjliga att anpassa till vardagen. Och sist men inte minst: Identifiera vad som hittills hållit dig tillbaka!
Variera dig
Det har konstaterats förr och det tåls att konstateras igen: Variation genererar resultat. Inte bara gäller detta när vi strävar efter tydlig progression i vår träning utan det är också ett nödvändigt inslag för alla oss som ogärna ser musten fullständigt sugas ur oss till följd av slentrianmässiga kost- och/eller träningsupplägg.
Det är viktigt att vi finner glädje i, eller åtminstone ser nyttan i det vi företar oss för att få behålla känslan av motivation och inspiration att kötta vidare. Undvik att träningen blir något fantasilöst och rutinbaserat genom att regelbundet hitta nya utmaningar, nya övningar, nya redskap, och varför inte till och med nya träningskompisar om dessa hittills inte tjänat just din fysik något syfte.
Sträva efter att hela tiden höja din lägstanivå.
Var konkret
Framgångsrika atleter vet vikten av att sätta tydliga, förnuftiga mål som de kan uppnå inom en begränsad tid istället för att endast ge uttryck för en vag önskan som kan ta en smärre evighet att uppnå. Gör som proffsen och sätt upp tydligt tidsbegränsade och små delmål som tillåter dig att löpande höja ribban.
Vänd dig till potentiella förebilder
Sist men inte minst bör du söka stöd och inspiration hos individer som besitter annan kunskap än den du själv redan har. Om detta sker inne på gymmet, i fikarummet eller online spelar ingen roll, så länge det innebär att du kommer i kontakt med och kan lära dig av andra atleters idrottsliga framgångar. Eller framgångsrika människor i gemen, oavsett syssla. Det är inte svårt att hitta människor på nätet som gladeligen delar med sig av sina personliga erfarenheter, utmaningar och sedermera framgångssagor.
Det är ofta betydligt lättare att finna inspiration i ett livs levande exempel än att söka övertyga sig själv på egen hand utan en tydlig bild av slutresultatet.
Ägna 2019 åt att skapa den bästa version hittills av dig själv. Och gör det med både hjärta och hjärna.