TV-reklam vill göra gällande att banan är en frukt som vi gör klokast i att överlåta till apor att konsumera. I samma andetag som vi rekommenderas att istället köpa fabriksproducerade proteindrycker utmålas detta livsmedel som något helt utan i huvudsak träningsfrämjande egenskaper och därför med fördel utbytt mot just dessa måltidssubstitut.
Försäljningsmetoder i all ära men jag vill nog ändå dra ett par snabba om varför vi inte alls bör skrota bananen som en del av vår diet.
Bland andra nyttigheter innehåller den:
Tryptofan – konverteras till serotonin och stimulerar både minne och inlärningsförmåga.
Magnesium och kalium – dämpar/motverkar olika slags stress och muskelkramper.
B6 – stabiliserar nervsystemet och har även potential att dämpa PMS-symptom.
A och C – kan minska förekomsten av fria radikaler samt förbättra synen.
… listan kan naturligtvis göras längre.
Denna frukt, som i själva verket klassas som ett bär, är ur hälsosynpunkt ett självklart val för oss alla oavsett aktivitetsnivå. I synnerhet som idrottsman bör man kasta ett extra öga åt dess håll då den tack vare sin magnesium- och tryptofanhalt bidrar till såväl muskelavslappning som förbättrad sömn, vilket sedermera ökar förutsättningarna för muskeltillväxt. Samtidigt stärks benstommen vid regelbundet intag av nämnda frukt då den boostar kroppens förmåga att ta upp kalcium. Det är inte heller utan anledning man som långdistanslöpare väljer att innan träning/tävling sluka en eller ett gäng bananer då de är rika på glukos vilket är en väldigt lättillgänglig energikälla under aktivitet.
Banan som mellanmål innan och efter träning
Beroende på din aktivitets karaktär lämpar sig banan som mellanmål vid lika olika tidpunkter. Detta bör du åtminstone hålla lite koll på om du är inne på aerobisk träning, det vill säga uthållighetsfokuserad aktivitet ofta med fettförbränningsfokus. Direkt innan ett träningspass avsett av bränna överflödet är nämligen inga större mängder kolhydrater att rekommendera. Med andra ord, ska du hoppa på cykeln eller snöra på dig löparskorna bör du hålla ditt intag till ett minimum, om inte köra helt på tom mage. Som styrketränande kan du däremot med gott samvete trycka i dig både en och två bananer några minuter innan ditt träningspass då dessa är kolhydrater du inte bara har råd med, utan även kan betrakta som bränsle under passet.
Oavsett aktivitet utgör banan en värdig komponent i ett post workout mellanmål. Dels i och med att den bidrar med lättabsorberade kolhydrater vi har som störst behov av efter tung aktivitet, och dels i och med att den ur ett praktiskt perspektiv är ett bra alternativ. Det är något smidigare att i omklädningsrummet skala och sluka en banan än att plocka fram medtagen matlåda med tillhörande bestick och äta ljummet ris med lika ljummen kycklingfilé.
Värt att notera är dock att om du kämpar med viktnedgång eller åtminstone kontroll av densamma är att banan är en frukt som innehåller tämligen mycket kalorier. Du bör inte undvika att konsumera den, men det kan mycket väl vara så att konsumtionen sätter sina spår på fel ställen om den sker vid fel tidpunkt eller i för stora mängder.
Och en heads up! Kalorimängden i torkad banan är mycket mer koncentrerad på grund av bristen på vatten, varför det är lätt att tappa begreppet om hur mycket man de facto har fått i sig. Torkad banan bör snarare ses som snacks, det vill säga godis, än mellanmål.
Håll förkylningen stången
Listan över fördelar med regelbunden konsumtion av banan kan med enkelhet fyllas på. Inte nog med att det gynnar det kardiovaskulära systemet, understödjer kroppens naturliga förmåga till utrensning, avlägsnar toxiner och kan ha blodtrycksreglerande verkan så utgör även bananen ett skydd mot hosta och förkylning. Du kan till och med använda den som ett slags hostmedicin! Banan tillsammans med honung är två ingredienser som både innehåller välbehövda vitaminer och har förmågan att dämpa irritation i svalg och hals. Till exempel vitamin B6 som det finns gott om i banan hjälper kroppen att hantera infektioner och för att förstärka dess infektionsbekämpande effekt kan den med fördel ätas i samband med till exempel havregryn eller andra kvalitativa, fiberrika kolhydratskällor.
Däremot bör det tilläggas att bananers innehåll av vitamin C inte är så pass imponerande att detta vore argumentet i förkylningssammanhang. Det antal bananer du hade behövt äta för att komma upp i önskvärd mängd vitamin C hade antagligen gått hårdare åt figuren än vad det hade hjälpt att läka eller motverka en förkylning. Satsa här istället på en kiwi eller annan citrusfrukt som är direkt sprängfull av vitamin C och ta bananen efter träning istället.
Fortsätt skala, tugga, växa och må bra!