SM 2019: Dag 1 – Starkt startfält av värdiga atleter

Fråga en utomstående vad Bodybuilding och Fitness står för så kommer ofta en rad fördomar flygande. Inte sällan sammanfattas sporten av en rad adjektiv i stil med ”egenkär”, ”självupptagen”, ”ytlig” och ”ensamsport”. SM 2019 visade med tydlighet att det inte kunde vara mer fel. 

Första dagen på Svenska Mästerskapen i Bodybuilding & Fitness 2019 bjöds besökarna på en lyxig leverans av hög kvalitet på atleter. Programmet betade av en stor portion framtidshopp under förmiddagen när juniorerna kröntes. Felix Mattisson lyfte guldet för tredje och sista gången som junior. Nu är det dags för honom att kliva åt sidan för en ny uppställning byggare och vem vet, kanske har han inspirerat fler att ta sig upp på scenen, för resten av linen gav gott hopp om grenens framtid.

Felix Mattisson vann Bodybuilding Junior framför Kevin Valdivia och Johan Carlsson.

Någon som snart kan byta upp sig en gren är Farbåd Chardarlang. Jäklar var gossen lagt på sig massa. Så pass att han nära på inte kunde hantera den. Kompisarna på läktarna skrek välmenande råd om att ”släppa axeln” som stundom stod ut som en papegoja på en pirataxel, men – han lyckades mästra sin kostym och slutligen lyfta guldpokalen. Välförtjänt, absolut, ingen tvekan om saken – men får han utlandsuppdrag är ett tips att han lägger poseringstimmarna på symmetri: Vi har sett alldeles för bra atleter posera bort sig på spansk mark tidigare och önskar honom bättre!

Farbåd Chaharlang vann, trots trassel med symmetri.

En annan som slitit är Williams Arinze Aston. På Grand Prix hade han flyt. Formen satt: midjan var minimal, V-formen närmast perfekt och ryggen dominerade. Kanske tog han formprickningen för givet på följande tävlingar, men han levererade aldrig riktigt med samma exakthet, med samma självklara självsäkerhet. Inte förrens idag. Där många går bort sig i bortförklaringar om yttre påverkan och kass domarkår har Williams gjort raka motsatsen: han har kämpat, gjort om, gjort rätt – och till slut hittat tillbaks till formen. Lägligt nog till SM. Det är bara att gratulera och lyfta som ett fint exempel på att även när förutsättningarna finns där så behöver man slita, analysera och justera, tills det blir rätt. Det är det som gör sporten – och skiljer ”tävlande” från ”deltagare”.

Williams Arinze Aston hittade vägen tillbaks till formen i långa Men´s Physique, lagom till SM. 

Det krävs ett par års iakttagande av sporten för att få insikt, men de som på riktigt vigt sig åt kallet Fitness vet vad det handlar om. Inget lämnas åt slumpen. Man gör inte halva jobbet. Ska man vinna är det all in – hela tiden. Då kommer man tillbaks. Fråga Arne Lundell, en av dagens mest självklara vinnare. När han under dagens scenframträdande lät ett, kanske faktiskt två, leenden undslippa under det fria programmet var det givet: När till och med Arne är nöjd. Då är det bra.

Arne Lundell var nöjd mellan Rob Harris och Jacob Åhlen i Bodybuilding Veteran 40-49år. 

Den stora sammandrabbningen för dagen var den mellan Patrik Kasra och Anton Eurenius. Patrik var förhandstippad, men Antons anhängare högljudda. Och det var jämt! Patrik dominerade baksidan, ben och lats. Även framsida lats. Men när Anton vände sig om och satte mage/ben posen såg inget nåt annat än hans perfekta separationer framifrån. I varje tillfälle till interaktion, från linen till posedown till prisutdelning, visade killarna ett förhållningssätt till varandra som alla i sporten ska vara stolta över: respekt för det slit, som bara den som slitit lika mycket, vet att det innebär. I slutändan var det Patrik som vann, inte bara klassen utan även over all och bäste posör. Genom hela tävlingen var de varandras jämlikar – två tävlande i samma sport, på samma arena. Snyggt!

Anton Eurenius verkade uppriktigt glad åt Patrik Kasras seger. Roger låg inte långt efter. 

Stort hopp ingav även den korta klassen i Wellness Fitness som bjöd på ett starkt startfält. Frågan var inte vem som var wellness, vilket har varit problemet innan. Äntligen såg vi en klass med fina wellness fysiker med olika snitt! Tidigare har domarna haft ett svårt jobb att sätta vem som är minst långt från grenen – äntligen fick de nu lyxen att gradera olika skepnader av just rätt form. Väldigt roligt att se! Lovisa Stenman, en av vårt lands främsta atleter som framgångsrikt kammat guld i alla grenar hos har ställt upp i (Bikini, Bodyfitness, Wellness), har tydligt satt styr på att utvecklas just till den här grenen – och hon bär upp sin tydligt utarbetade fysik med bravur. Riktigt kul att se.

Lovisa Stenman ser ut att ha hittat hem i Wellness Fitness. Hon vann förutom sin klass även overallen. 

Förutom vinnarna bland årets atleter delade förbundet även ut sin ”Life time award” till Grape. Nytt för i år var även priset till ”Årets förening” som går till det team som samlat flest poäng under ett år – detta första år som drog igång sedan Better Bodies Challenge blev vinnaren SSN och det första priset någonsin togs emot av Richard Susaeg. Nästa år kommer aktiva föreningar genom att tävla samla poäng mellan SM-SM.

Overall får årets nya format en stor tumme upp: Victoriahallen kom till sin rätta på ett sätt som den tidigare inte gjort på Luciapokalen. Backstageområdet var det mest harmoniska som skådats. Utställarna hade en naturlig plats för in- och utpasserande – och personligen är jag väldigt glad åt DJ:ns insats under dagen: Bra musik, lyhört för justeringar från domare och inte en ena dammig åttitalsdänga som kördes för hundrade gången.

I det stora taget var dag 1 av SM 2019 en av de mest sportmannamässiga sammandrabbningar vi sett – och gärna ser mer av framöver: Vinnarna var väntade, ändå förvånade – men mest av allt: ödmjuka.

Tack!

Posedown Classic Bodybuilding -175cm:

Patrik Kasras individuella program som krönte honom till årets bäste posör 2019:

Nedan följer fler värdiga vinnare och en hel del minglare!

Miranda och Zammy Zabel unnade Anders och Anette Jakobsson segergesten. 

Camilla Genell Rosén sökte tills hon hittade rätt, nu fortsätter hon plocka förstaplatser. 

Michael Andersson plockar fortfarande pokaler efter 15-nånting-år. Idag i Bodybuilding 50år+.

Timmy Flodén Öhman fortsätter sitt segertåg sedan Nordic Shape Open. 

Storjubel i publiken när Oscar Wrede stode kvar som segrare. 

Få var så stabila som Fredrik Rösnäs. Det är snudd på meditation att titta på hans symmetri. 

Antony Pettersson försvarade sin plats på tronen.

Matilda Hjalmarsson stod som etta i långa Wellness Fitness. 

En av de mest förvånade reaktionerna, från en av de mest självklara vinnarna: Josefin Malmgren, Bodyfitness -168cm.

Även Pia Jansson var glad, såklart: Hon vann ju både Bodyfitness -163cm och overallen. 

Victoria Nyberg blev dagens längsta Bodyfitness-vinnare. 

Malin Eriksson bjöd på sköndans i sitt fria program och utsågs till årets bästa svenska Womens Physique.  

Johanna Svan och Luqas Fogelberg gav proffsig assistans till Timmy Nilsson.

Hussein Alkdmawe unnade sig en Snickers backstage. 

Tunga samtal backstage mellan Niclas Strömqvist, Patrik Larsson och Frida Palmell. 

Jennie Johansson fick förstklassig hjälp med pumpen backstage.

Malin Eriksson njöt av att ha glidit in i perfekt form. 

Reza Charlie och Mattias Klint spred muskelfägring i dörren. 

Perra försedde atleterna med bränsle backstage. Hur mycket som kom fram är oklart. 

Flexstore.se var en av många utställare som dessutom bidrog med priser till de tävlande. 

Jasmina med sin vapendragare Malin backstage. 

Jessica Bergenström Karlsson kände sig som hemma. 

Sebastian Persson lärde Jonathan Fogelberg allt han kan. 

Dan Eriksson var på allmänt gott humör. 

Camilla Blomqvist var på plats tidigt för att låta Makeup by Donika och Emma Kellermalm skämma bort henne ordentligt. 

Antonia Pesevski spred erfarenhet med sin närvaro till bland annat sin nytävlade kollega Emma Dahlgren, hos Bling by J. 

Norska Kristin Elsebutangen och Eivind Slaatto kollade in den svenska konkurrensen med Aran Hafid. 

Arne Lundell avslöjade absolut ingenting på förhand. Förutom att formen var bra. Gott så. 

Stjärnglans på dagens mest lysande läktare: Rebecca Sundberg, Pontus Koskelainen, Waldemar Gustafsson och Jackie Masete.