Den avslutande dagen på Luciapokalen 2018 bjöd på storartad posering av Nadine Yosef som helgens grande finale. Andra deltagare borde dock ha behållt de traditionsenliga rockarna på.
Kroppsbyggning som sport låter utövarna kämpa för att vara sina bästa jag. Att genom diciplin, kunskap och hårt arbete ge sig själva de bästa förutsättningar för att fullända sin fysik, inifrån och ut. Allt hänger samman. Kost, kropp, träning, psyke. Inte alla står pall att lägga planen, varför anhängarna är så långt många fler än de som någonsin hamnar på en scen – för att inte nämna de som har möjlighet att placera sig.
Den som gör allt rätt och får allt att fungera är värd så otroligt mycket respekt. Den som tycker sig ha rätt hävda sin plats på pallen utan att vilja göra jobbet (vilket jag förutsätter att de som ställer upp i tävling anser) får mig att skämmas. Med det sagt var byggardelen på Luciapokalen 2018 inte en av sportens stoltare eftermiddagar – men i just det finns, faktiskt, hopp.
Förmiddagen började med svajig uppslutning Women´s Physique. Att några deltagare i största tjejgrenen är i sämre form än vissa bikinifitnessdeltagare är märkligt. De som var bra var dock riktigt bra. Åsa Franzén sken lika starkt som på Decembercupen förra helgen och plockade hem overallen.
En fråga många borde ställa sig är vad som utgör ett bra scenframträdande. Somliga, inte minst byggare, ser ut att tycka att det är trams: ”en riktig karl står inte och larvar sig med posering framför spegeln”. Det är givetvis upp till var och en att tycka vad man vill, men att ställa upp i en tävling utan att ta till sig rådande spelregler verkar inte helt genomtänkt.
Ett bra program behöver inte vara avancerat. Att sätta de obligatoriska poserna, i takt till musik, gör jobbet. Det viktigaste är att i lugn och ro se till att lyfta dina sämsta sidor på bästa sätt. Allt för många gör misstaget att gå vilse i för snabb koreografi, där släpande muskelgrupper med största säkerhet är de som släpper först. Har du jobbat på din fysik och har med dig ett bra paket upp på scenen, så lyser det starkast.
För den som vill trumfa sin placering med ett riktigt bra program krävs såklart ännu mer, både vad gäller planering och övning. Alexander Pålsmarker placerade sig fyra i sin klass, men visade med råge att han behärskade just detta. Med väl genomtänkt koreografi, som adderade kraft till fysiken, utsågs han till årets bäste manliga posör.
Dagens – kanske helgens – riktiga smällkaramell var ändå Nadine Yosef. Sist hon sågs på en scen var för tre år sedan i Athletic Fitness. Efter det kröp hon ner på gymmet och snickrade vidare, för att idag inte bara ta silver i största damgrenen – hon hyllades dessutom ordentligt för sitt väl utförda fria program, när hon tog emot den jättelika vandringspokal som i fjol tilldelades Ludvig Fjellström och året dessförinnan Yousef Babar. Väl utfört arbete som fått ta tid, och med all rätta gav utdelning.
Vi behöver inte stora klasser. Vi behöver bra klasser! Bra fysik behöver inte dåliga exempel vid sin sida för att stå ut. I Classic Bodybuilding sopade Jacob Blomqvist banan med motståndet, i kampen om både junior- och seniorpokalerna. Bland Bodybuildarna var det ingen som rådde på höstens hetaste nykomling, Jacob Andersson, som efter idag kan addera ännu mer skrammel till prishyllan därhemma.
Det jag hoppas att folk såg idag, är att det finns utrymme för fräscht engagemang, för den som har ambition att ta plats! 2018 var juniorernas år på Luciapokalen och inget skulle glädja mig mer än att se detta ge ringar på vattnet 2019. Faktiskt vittnar den stundom vacklande kvaliteten om öppningar för fler ändå: även de byggare som finslipat över tid, utan att ta steget att kliva upp för att bli bedömda, kan konstatera att det finns bra möjlighet att plocka placeringar.
Vi ses nästa år!
Åsa Franzén sken med mer utstrålning än de flesta.
Jacob Blomqvist, CBB junior som även vann overallen som senior.
Alexander Pålsmarker, mer än väl värdig bäste manlige posör.
Jacob Andersson får göra plats för fler pokaler.
…men mest plats behöver Nadine Yosef, för den ärofyllda vandringspokalen för tävlingens bäste posör.