Här följer del fyra av artikeln ”Ett lyft i träningen”…
Foto: Per Bernal Modell: Leif Malmqvist |
8. Det ska vara kul
Detta anser jag vara den största skillnaden mellan oss som tränat i många år och de ivriga yngre förmågorna. Om du inte tycker att dina träningspass är roliga, så får du inte ut maximalt av dem. En stor hemlighet för att få ut mesta möjliga nöje av träningen är att ha distans, ta det hela med humor, ladda rätt med kolhydrater inför varje träningspass, variera dina övningar och sätta upp mål.
Samma sak gäller din diet: få den att fungera för dig. Basera den på nyttiga livsmedel som du gillar och reagerar positivt på. Bara för att alla säger att du ska äta tonfisk och potatis för att öka så betyder det inte att det är sant för dig. Åtskilliga bodybuilders har blivit stora genom att äta rött kött och frukt. Om du gillar ägg, så ät dem. Med gula och allt. Att tvinga dig själv att äta mat du egentligen hatar, i tron att det är bra för din träning, är dömt att misslyckas. Du klarar av det ett tag, men för eller senare kommer du i alla fall att återgå till maten du gillar. Det är mycket lättare att vara ihärdig om du låter bli att tvinga och arbeta emot dig själv hela tiden.
Jag minns att jag som mycket ung läste om bryggerijäst och levertabletter – det var dåtidens underkurer. Naturligtvis beställde jag fyra burkar av varje från Franzéns Sport, som gav ut tidningen Hercules. Nu var min lycka gjord!
Nu skulle jag få 50-centimeters armar genom att tvinga i mig dessa tillskott. Levern var inga problem, den var i tablettform, men bryggerijästen var en historia för sig. Det gick inte att få i sig den utan att känna den vedervärdiga smaken. Så vad gjorde man då? Jo, man mixade den med vatten, höll för näsan och stjälpte i sig den trögflytande sörjan för allt man var värd. Man var tvungen att vara snabb eftersom smaklökarna och hjärnan signalerade att något var fel, med känt resultat.
Flera försök gjordes. På Svenska Tyngdlyftningförbundets kansli på söder hade man tagit fram S.T.F-protein.
Gissa om det dammade i käften!?
Låt mig bara säga att man inte höll på så länge med det där. Tvinga dig aldrig att göra något som inte känns bra.
Men visst – det finns byggare som blandar apelsinjuice, tonfisk och havregryn i en mixer och därefter stjälper i sig sörjan, utan att verka må illa av detta.
Till dessa kan jag bara säga: grattis. Försök dock inte utföra detta sväljnummer då andra tittar på.
Foto: Per Bernal Modell: Johnny Grimståhl |
9. Våga kasta ut nya krokar
Bli aldrig så säker att du tror att ingen har något att lära dig. Du måste alltid försöka att fånga ny information genom att kasta ut nya krokar. Ibland kommer du att bli förvånad över vem som kan dela med sig av en liten men ack så viktig kunskap. När legenden Mike Mentzer klev ut i rampljuset var det många som sa att åtta set per muskelgrupp helt enkelt inte var tillräckligt. Säg det till Dorian Yates, som periodvis kör exakt så.
Ett lysande exempel på detta är min vän Andreas Cahling. Han lyssnar på alla, även nybörjare. Han värderar, överväger, testar och bedömer därefter om det passade just honom eller inte. Ett obestridligt faktum är att han är Sveriges mest framgångsrika proffs genom tiderna.
Personligen försöker jag alltid vara öppensinnig – och många av toppbyggarna är glädjande nog mycket vakna för information. Under många av mina seminarier, kallade ”Effektiv Bodybuilding”, har toppnamn inom svensk bodybuilding varit närvarande. Det tycket jag inte bara är hedrande. Det visar även att de förstått vikten av att suga in information från alla håll – och på det sättet utveckla sig vidare.
Foto: Ralph DeHaan Modell: Roger Stewart |
10. Bulka inte upp dig
Jag har aldrig fattat vitsen med att lägga på sig en massa fett kring midjan. Jag vet, alla proffsen skryter med hur mycket de äter, den de gör också ofta en massa annat som de inte talar lika högljutt om. Om du inte råkar vara en mycket mager tonåring, ska du inte bulka upp dig. Du lägger inte på dig mer muskler på det sättet, bara mer fett. Bodybuilding handlar om muskler. Fylliga symmetriska, stenhårda och starka muskler. Inte fett. Visst, när du tränar för uppbyggnad kommer du att lägga på dig några extrakilon, det gör de flesta av oss, men längre än så bör du inte gå. När magrutorna är ett minne blott, glöm det där med att gå upp i vikt ytterligare.
Som bodybuilder bör du sträva efter att alltid se bra och hälsosam ut. Ett resultat av det kommer att vara att du mår bättre och att din träning känns lättare. Varje kilo fett du lägger på dig måste dietas bort någon gång om du vill ha synliga muskler. Tillsammans med fettet kommer en del muskler att brännas bort också. Ju mer fett du måste ta bort, desto större muskelmassa försvinner samtidigt. Visserligen kan du behålla en hel del muskler om tidsperspektivet medger en diet på längre tid. Men i de mest extrema bulkfallen skulle det i så fall betyda en diet på flera år. Ingen trevlig tanke.
Om det inte är tillräckligt för att övertyga dig, så visar den senaste forskningen att våra kroppar börjar lagra allt mer fett om vi äter för mycket.