Jag kom ihåg dagen då jag upptäckte fluffen. Och när jag för första gången lyckades göra den själv – helt fantastiskt! Fram till några veckor innan min första tävling (när mejeri och kasein plockades bort från schemat och ersattes av äggvita) hade mitt kvällsmål bestått av heliga proteinfluff’s i över två år. Ja ni kan ju tänka er vilket tomrum där blev sen.. (!) Efter det har jag varit lite mer varierande men fluffen är fortfarande en favorit och som jag nu återigen har satt i verket majoriteten av alla mina kvällsmål. Just gotta love it! Nyttigt, volymigt (älskar mycket mat), kan varieras i det oändliga och det SMAKAR GOTT , samt att man blir mätt på det 🙂 win-win-win-win helt enkelt!
Finns lite olika variationer på denna goding – eller ja de kan varieras i all oändlighet! Och folk har sina metoder för ”the perfect fluff”. Ska jag vara ärlig (och lite tråkig) föredrar jag faktiskt att bara blanda kasein med vatten – tycker om den rena smaken och konsistensen! Men ibland går jag lite ”wild” och blandar i frukt och bär, nötter, smakarom, kryddor, kvarg, äggvita osv osv listan kan göras lång på alternativ! Man kan även fluffa på äggvita och tillsätta kvarg och bär, även det en god kombo (nackdelen är den uppblåsta magen efter dock ;p fast värt det 😉 )
Alla gör ju som sagt olika men detta är hur jag går tillväga för att få till min perfekta fluff som jag vill ha den:
Basen : Tar fram min fluffskål (skålen som passar till min stående vispanläggning) – fyller med den mängd kasein jag vill ha (min favorit just nu är Key Lime Pie från Elit Nutrition som ni hittar på Elitstore.se – tänk er citronfromage/sorbet som möter cheesecake – kan inte bli annat än en winner och lämpar sig ypperligt för att fluffas så den kan jag inte annat än att rekommendera. Även chokladsmaken – blir som chokladpudding!)
Sen slår jag successivt på lite vatten – konsistensen kan variera – man kan välja att ha den lite tjockare och då blir fluffen också det, vill man ha lite luftigare och volymigare så slår man på mer vatten, men det ska absolut inte vara rinnigt utan fast men ändå ”glida ut” lite i skålen – kaseinet sväller nämligen. Slår man på änmer vatten blir det mer som en lösare pudding/fastare sås, om så önskas. (se bild längre ner för exempel på konsistens)
Därefter placerar jag skålen i kylen ungefär 2 h för att verkligen säkerställa bra konsistens på kaseinet (som ändras när det får stå lite, det gryniga försvinner och smaken kommer fram mer).
Tar ut -och elvispar och här är fördelen att ha en station för ibland låter jag den stå på i 10-15 min tills fluffen är så ”fluffig” som jag vill ha den!
Den är nu redo att ätas, eller så gör man som jag – sätter in bunken i frysen i 45 -1 h – ta ut lagom till filmen (så ni kan förstå vilken framförhållning och timingprocess detta är) . och då är den oftast ibland lite för frusen men rör om och låter tina lite, pressar mot kanterna till mjukglasskonsistens och NJUTER! Mums! Till vardags som till helg, tröttnar aldrig 😉
Där var basreceptet på hur jag fluffar <3 !
Lite övriga tips och idéer:
– Hemligheten i hur bra och gott fluffet blir bottnar främst i vilket Kasein – alla kasein går faktiskt inte att få riktigt fluffiga, beroende på vad de innehåller. Andra har bara taskig smak och är kanske inget man vill långnjuta av 🙂 Så välj märke och smak med omsorg för bästa kvalitet:)
-Innan ni ställer i kylen – tillsätt smakarom, kryddor osv.
-Efter fluffen – blanda i andra saker som nötsmör, hackade nötter, kakao, kvarg, keso osv
– BÄR OCH FRUKTFLUFF? Frys ner valfri fruktbitar eller ta fram frysta bär (jag föredrar hallon , jordgubb eller frysta bananbitar, blåbär). När du har fluffat upp proteinpulvret – häll i de frysta bären som fått stå lite men de ska fortfarande vara frysta (bara så att vispen inte går sönder) och kör ytterligare några minuter med vispen – OCH VILKEN FLUFF SEN! blir ungefär dubbla bunken i volym för er som gillar mycket !! Och super mättande för mage och smaklökar 😉 !
– Vill ni behålla fluffvolymen så var försiktig med vissa tillsatser – som fettiga livsmedel (jordnötssmör, kakao) kan få det fluffiga att försvinna och bli mer som pudding – men lika gott ändå!
– ÄGGVITEFLUFFEN då ?? ha i x antal äggvita (brukar köra 6) och blanda i lite sötningsströ – vispa upp tills det blir riktigt marängaktigt i konsistensen! (så man kan vända uppochner på bunken). Ta en annan skål som du har i 150 g kvarg i med 150 g mosade valfria bär (brukar köra jordgubbar), tillsätter lite hermesetas sötningsströ samt kanel och vispar ihop detta så det blir ”smooth”- sen vänder jag ner detta i bunken med äggvita och rör sakta om med en ”slickepott”. redo att ätas och njuta av!
-Fluff kan förutom att ätas ”själv” även vara väldigt gott till t ex. pannkakor, gröten etc. – endast fantasin som sätter gränserna!
Så där var den my most secret fluff strategies ! Eat with love and passion my friends!
Hur fluffar du ? har du andra tips? Dela gärna med dig & Kommentera nedan!
Puss & Kram
A aka. the fluffmeister (som faktiskt väntade på sin frozen fluff igårkväll medan detta skrevs!)
(Nedan följer bara ett axplock av lite olika varianter på hur jag ätit mina fluffs/puddingar/som kräm) enjoy