Har ätit något helt underbart fabulöst smarrigt och hälsosamt till frulle ( Se bild längre ner!!) Definitivt omgiv på den, kanske i ny tappning ? Går ju att variera i det oändliga! Älskar kombon av fruktigt och fräscht, sött, den naturella yoghurten och vaniljsmaken med det krispiga!!
Precis som rubriken säger (och Yes, det låter alltid flashigare på engelska ;p )
en hälsosam ”Parfait” – Varvade lager av:
-proteinrik Chiapudding med smak av vanilj
-banan
– Nyttig hemmagjord Jordgubbssorbet
– Nyttig hemmagjord müsli crunchy
– kanel, hackade mandlar, kokosflingor
Chiapuddingen gjordes kvällen innan på:
20 g chiafrön
15 g whey isolat med marknadens godaste vaniljsmak ”vanilla caramel från Elit Nutrition)
100 g laktosfri lättyoghurt naturell
Eventuellt lite sötningsströ/stevia samt lite extra äkta vaniljpulver
Extra vatten – Eftersom chiafrön binder mycket vätska (här får man testa sig fram, jag höftade så antingen får ni googla eller gå på känn)
Puddingen är alltså lite vattnig när man ställer in den i kylen över natten. Chiafröna drar åt sig vätskan på de timmarna till frullen så det blir en härlig puddingkonsistens
På morgonen förbereds banan genom att hacka, likaså nötter och resten plockas fram.
Jordgubbssorben gjordes på:
150 g frysta jordgubbar
sötningsströ
Ev liiite vatten
körde inställning ”ice” på mixern för att jordgubbarna skulle mixas, hällde på det lilla vattnet och sötningsströet och hällde ut i skål – voila – slushig jordgubbssorbet.
Hemmagjorda müslin gjordes såhär:
20 g havregryn
lite sötningsströ (vid behag och efter smak, som alltid)
Väldigt lite vatten (vi pratar droppar)
geggar ihop allt på en tallrik som smulpaj och fördelar ”degklickarna”. In i mikron någon minut tills det blir hårt. Ta ut. Låt svalna och voila! Homemade müsli:) (gott att ha i sesamfrön också)
La till 1 lager extra 100 g yoghurt naturell
Sen är det bara att varva lagren – chiapuddingen med hackad banan, jordgubssorben, extra yoghurten och müslin, eventuella kryddor (kanel i mitt fall), hackade nötter, kokosflingor och avsluta på toppen på ett snyggt sätt (Eller ja, fult om ni nu inte är skapandenördar som jag och födan bara ska förtäras snyggt eller ej ! 😉
Näringsinnehåll för just denna tjusiga skapelse, inklusive några hackade mandlar/kokosflingor, mer eller mindre kring:
11g F 43g K 30g P 400 kcal
God balans och fördelning av näringsinnehåll, perfekt till frukost eller under dagen 🙂
Varför Chiafrön ?
-Innehåller linolensyra som är den vegetabiliska formen av omega-3. 2 tsk innehåller mer omega-3 än en normalstor laxfilé. Omega-3 är som bekant viktigt för den hormonella balansen bland annat och kan verka antiinflammatoriskt
-Innehåller bra med protein och hela 18 av de 20 olika aminosyrorna, en riktigt bra källa till vegetabiliskt protein alltså. Som bekant är bra för muskeluppbyggnad och förhindrandet av nedbrytning.
– Fibrer av vattenlösliga sorten som gynnar tarmfunktionen och hjälper till att hållatext blodsockret jämnt.
-Rik på mineraler som bland annat magnesium, kalium och zink.
Så Chiafrön har med andra ord kommit till att bli en god vän i min kod :)!
Ha en fin dag
Puss & Kram
A