Under söndagen i Västerås hade jag och Anki en liten intervju om vårt samarbete hittills och efter det så hade jag en del frågor till henne!
Det kommer en film som Anki håller på med, där bland annat träningen, intervjun och frågorna skulle vara med. Dock blev det krångel, och hennes svar på frågorna kommer INTE med på film (hennes längre svar). Istället får vi nöja oss med de svar som jag skrev ned, kortfattat.
Är det någon som undrar något ytterligare om frågorna, så skriv det i kommentaren, så ska jag försöka besvara eller så ber jag Anki göra det.
Morgon promenader.
Ingen skillnad mot att gå på kvällen.
”Gå på tom mage för att öka fettförbränning” – en av de största myterna i träningsvärlden, finns inget stöd för det på praktisk nivå.
Energiförbrukning totalt sätt på dagen är det som räknas – ingen skillnad med andra ord (om vi går på morgon/kväll/eftermiddag).
När börjar muskler brytas ner.
1) Om man försöker gå ner i vikt alldeles för snabb.
2) Om dra ner energiintag kraftigt..
3) Om man inte tränar.
Tex Damir: Att jag ligger på 1500 kcal per dag (och mitt dagsbehov är 4800 kcal). Då ryker muskler ☺
Hur ser man till att det mestadels är fett som bränns?
Detta hör ihop med de tre punkterna ovan…
Gå ner i vikt långsamt – Äta mycket protein – Träna.
Går att överdosera BCAA på ett sådant sätt som påverkar signalerna i hjärnan. Hörde nämligen något om en studie om BCAA och tryptofan påverkan
Förklaringen var lång och krånglig. Sammanfattningsvis blev det: Ingen risk för detta.
BCAA/EAA – skillnad
BCAA som är avgörande faktorn för prestationshöjande effekten.
Mängden BCAA som är viktigt i EAA gruppen.
När vi hör ”ingen skillnad” mellan BCAA / EAA i prestation, då utgår vi ifrån följande:
Tex: Vi tar 10g BCAA och jämför med 10g EAA, DÅ blir det INTE samma sak… Vi måste ta betydligt mer EAA för att vi ska komma upp i rätt mängd BCAA (från EAA gruppen).
Uppehåll med Kreatin? Varför?. Skillnad kre-alkalyn /monhydrat.
Prestationsskillnad. Ingen skillnad prestationsmässigt.
Uppehåll: Kur 8 veckor, uppehåll 4-8 veckor. Finns inte långa tester på detta, utan det går bra att läsa på tillverkarens burk om uppehåll.
Optimalt intag per kg/kroppsvikt: Finns ingen sådan siffra.
Nitrat, vad är detta? Vad gör det? (finns i rödbetor tex).
Ett sorts salt. Kan bilda kväveoxid, ett hormon, som öppnar upp blodkärlet så att slaggprodukter snabbare åker ur kroppen.
Detta hade jag som fråga – då vi pratat om det tidigare… Jag får i mig detta genom ”NITRO KICK” – läs mer på http://Strength.nu
LCHF – Allmänt om detta…? I samband med träning?
Allmänt: Minimera kolhydrater, ha ganska lite protein, öka fettet upp till önskad energinivå. Energibehov ska inte överstiga (om man ska hålla vikten).
En hög andel av fett mättar dessutom väldigt bra.
5% kolhydrater. Ej farligt att det är så lite kolhydrater…
Mättade fettsyror: Det är inte så farligt för hjärta och kärl. Det verkar som om mättade fettsyror inte är så farliga som vi trott förut, men det saknas långtidsstudier. Mättade fettsyror ökar vissa markörer i kroppen som vi kopplar ihop med ohälsa, men det verkar vara ett överskott på energin som bidrar med ohälsan, inte fettsyrornas kvalité…
I samband med träning: Få prestationsstudier. Bara korta, inte långa studier… Vet ej detta idag… Inte prestationshöjande med LCHF – gissningsvis?
I mina frågor avser jag att man tränar hårt, minst 5 hårda pass styrkepass i veckan samt inslag av cardio typ hålla sig i beachform och inte tävlingsform året runt.
Äta extra tillskott av D-vitamin samt hennes åsikt om att använda CLA som ett dagligt intag för att hjälpa eller bibehålla formen?
D-vitamin: Lågt intag bland folk i allmänhet, många ligger för lågt… Ett tillskott av detta kan vara positivt. Även de som tränar mycket, kan behöva intag av D-vitamin (om intaget via kosten är för lågt).
CLA: Studie i Uppsala för 6-8 år sedan. Undersökte ett visst antal gram CLA, och vad det gjorde i kroppen. Fick avbryta studien i förtid, pga etiska skäl, mycket fria radikaler bildades i kroppen.
När vi ändå är igång vore det intressant att höra om vad hon anser om ZMA och x-tra tillskott av omega 3 mm.
ZMA (Zink,Magnesium, Vitamin B6)
– Zink (Tror att testosteronproduktion skulle öka, stämmer inte).
– Magnesium (Mineral, positivt för skelettet, för muskelfunktionen)
– Vitamin B6 – mycket funktioner… Om man har ett lågt intag av B6 så har man ett lågt intag av mycket andra vitaminer, då är det inte bara ett ökat intag av B6 som behövs… Sedan; Mer B6 är inte bättre. (om man redan har ett bra intag av B6)
Omega 3 – fettsyror. Bra för hälsan… Har man redan fått ett hjärtproblem, så minskar inte riskan om man börjar ta Omega3 sen, enligt en ny studie som fått mycket uppmärksamhet. Det verkar vara bra att ta det i övrigt. (Helst via mat).