Träning, kost och hälsa associeras för många också till kroppens vikt. Oavsett om man vill gå upp eller ner i vikt är det en enkel måttstock att ställa sig på vågen och få en siffra på hur kroppen förändras om det så är minus eller plus man strövar efter. Att använda vågen har både sina för och nackdelar, och som allting så handlar det om hur man använder verktyget och hur man tolkar de resultaten man får ut. Väldigt många som jag träffar är vana vid att kolla sin vikt väldigt ofta, och vilket för många bildar en spiral där det endast är vågens siffror som avspeglar hur vi presterar. Skulle då siffrorna kanske inte helt uppnå det som vi hade hoppats på, gör att vi också känner oss otillräckliga och känslan av att vi inte gjort tillräckligt bra ifrån oss.
Vågen ger en tydlig siffra på skillnaden, differensen mellan gångerna när vi kliver upp på viktplattan. Däremot kan det fortfarande ske stora och väldigt betydelsefulla skillnader med kroppen oavsett vad vågen visar. Det som jag brukar be mina klienter att göra när vi startar ett samarbetet är att de både skall väga sig, mäta sig med måttband på flera ställen samt ta bilder från olika håll. Detta för att sedan kunna utläsa resultat på flera olika vis med en mer rättvis analys.
En anledning är att muskler väger mer än fett, vilket gör att om du samtidigt som du vill gå ner i vikt styrketränar och bygger muskler, kommer kroppen fortfarande förändras mycket fysiskt och visuellt men vågen kanske desto mindre. Kroppen kommer bli tightare och få mer muskulatur. Även andra faktorer som tex. vätska kommer att visa sig på vågen och kan göra stora skillnaden i siffrorna. Andra hormonella förändringar som t.ex. kvinnors menstuation eller ägglossning kan ge utslag på vikten. Hormonella förändringar som detta är naturliga cyklar som är återkommande månad efter månad och trots att vikten ”egentligen” är densamma kan det se annorlunda ut vid vägning.
Totalt sett så är vågen ett väldigt bra verktyg, men det gäller som med allt annat att använda det på rätt sätt. Beroende på anledningen och ditt mål så är även resultaten mer eller mindre relevanta att ta hänsyn till. Det viktiga är att vi lär oss att hantera vågens siffror på rätt sätt om man väljer sig att använda den. Att se den som ett hjälpmedel och komplement till din spegelbild och din känsla till hur kroppen förändras. Oavsett om det står samma siffra för mig på vågen när jag var helt otränad och betydligt större än vad jag är nu, betyder det ABSOLUT INTE att min kropp ser likadan ut. Istället är det som två helt olika kroppstyper trots att vågen står på nästan samma siffra. Viktigt är istället att lägga fokus på det som faktiskt är viktigt, hur kroppen reagerar och svarar på det du gör. Att vågen kan vara en bra måttstock kan ändå stämma så att man håller en någorlunda vikt kring där man trivs är en annan sak, men att klandra sig själv att alltid sträva efter exakta hekton på vågen gör att det istället bildar till en stress omkring ditt sätt att tänka. Att värdera sina prestationer utifrån vågen, och det du faktiskt presterar och gör med din kropp hamnar efter siffrans värde. Så att använda vågen är absolut inget fel i sig, men att använda den rätt är det som är svårigheten för många, något jag själv ofta har fått ägna en extra tanke kring.
Hoppas att detta inlägget kunde få någon att tänka ett extra varv som även jag har gjort när vågen inte riktigt har visat det som man hade tänkt sig trots mycket hårt slit. Vikten är inte allt. Ta hand om er.
Kramar från Jenny ❤️