I helgen var jag hemma hos min mor och far och bakade. Min kära pappa är glutenintollerant och har så svårt för att hitta goda knäckebröd, så därför bakade vi istället en egen variant på olika fröer. Intollerant eller ej, detta knäckebröd är både otroligt lättgjort och väldigt, väldigt gott. Perfekt som knäckebröd med pålägg, till förrätter, eller i lite mindre bitar som en variant på topping eller müsli.
Ingredienser: (1 plåt)
1/2 dl hela linfrön
1/2 dl sesamfrön
1/2 dl solrosfrön
1/2 dl pumpakärnor
2 tsk fiberhusk
1 1/2 dl bovetemjöl
1-2 krm salt (vi använde 1 krm)
1 tsk rosmarin, valfritt men ger otroligt god smak
1/2 dl rapsolja
2 dl vatten, kokhett
Flingsalt till garnering
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 160 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke och rör om ordentligt.
2. Tillsätt olja och det kokande vattnet. Rör om tills smeten blir géleaktig.
3. Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper, till en tunn kaka som täcker hela pappret. Ta bort det övre pappret och strö över lite flingsalt. Lägg degen på en ugnsplåt.
4. Grädda mitt i ugnen i 60-70 minuter. (Vi använde oss av varmluftsugn, gräddning i 40 minuter.)
5. Låt svalna innan du bryter bitar av knäckebrödet.
Stort lycka till i köket!
Starka kramar från Jenny.