Jennys proteinrika frukt & nötlimpa

En lugn helg med altandörren öppen ut mot skogen och doften av nybakat bröd som sprider sig från ugnen. Ljumna skivor av ett grovt, proteinrikt och saftigt bröd redo att fylla picknickkorgen. Mer än så behövs inte för att göra min dag komplett, håller Ni med?
Som alltid när jag bakar så är det enkla och smidiga bakverk som sköter sig bra själva, dessutom fyllt med protein, god torkad frukt och nyttiga fetter från fröna! Ett recept som ni helt enkelt måste prova!

IMG_0088.jpg

Ingredienser, 1 limpa, á 12 skivor.
2 dl hela havregryn
5 dl dinkelmjöl alt. havremjöl (mixa havregryn i en matberedare eller stavmixer till ett slätt mjöl)
1 dl linfrön
1/2 dl pumpafrön
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
3 msk flytande honung
1 dl russin
1 dl hackade aprikoser
1 dl hackade hasselnötter
2,5 dl lättkvarg + 2-3 dl vatten

Tillagning:
1. Sätt ugnen på 200 grader och fyll en brödform ca 12×25 cm med ett bakplåtspapper.
2. Rör ihop alla torra ingredienser i en bunke.
3. Rör till sist ned lättkvargen och vatten, börja hellre med lite för lite vatten och utöka om degen blir för fast. Den skall vara rejält kladdig, mer likt degig ”smet”.
4. Häll i smeten i formen och toppa med lite havregryn för fin garnetyr.
5. Låt stå i ugnen ca 45-60 minuter. Jag provsticker alltid mina bröd med en baktermometer, och se till att brödet i mitten når upp till 98 grader, så det inte riskerar att bli döbakat.
6. Ta ut ur ugnen och luft ut bröden från formen, låt stå kvar i pappret på ett galler och svalna. Servera med ex kalkonskinka, gurka och lite sallad, och du har en helt underbar frukost eller mellanmål!

Innehåll, per skiva, beräknat Dinkelmjöl:
Protein: 7,3
Kolhydrater: 31
Fett: 5,5
Kcal: 195

Innehåll, per skiva, beräknat Havremjöl:
Protein: 6,4
Kolhydrater: 21
Fett: 5,75
Kcal: 166

IMG_0089.jpg
IMG_0092.jpg
IMG_0091.jpg

Hoppas att ni älskar brödet, och berätta så gärna vad ni tycker om det eller tagga mig i era bilder!

Ta hand om Er och ha en helt underbar söndag i solskenet!
Starka kramar, J.