Träning under & efter sjukdom?

Januari månad är i full gång och bakterierna flödar ofta kring just denna årstid. Förskolor och skolor drabbas ofta av maginfluensa som sedan tas med hem till familjerna, och bollen är i rullning. Lika väl som magsjuka är det nästintill var och varann som ofta går halvsnorig och lite rosslig denna tid på året. Så Du som annars tränar, hur bör Du tänka om Du drabbas?

I min roll som Personlig tränare så sätter jag direkt nolltolerans mot vissa typer av symptom för mina klienter. När du väl känner att du ÄR sjuk, så finns det inte mycket att göra åt för att motverka detta, infektionen har redan tagits emot av kroppen och det gäller istället då att ta hand om den på bästa sätt, dvs att börja dricka citronvatten och alla huskurer som finns – kommer inte att ta bort den redan smittade kroppen.

Däremot så bör Du som sagt ta väl hand om din kropp just i detta läge.
Nolltolerans för träning sker direkt vid halsont, feber, tung andning eller ont/tryck över bröstet. Däremot om det endast bara sitter lite lätt i näsan, kan man eventuellt träna men då genom väl anpassad nivå och inte utföra några maximala prestationspass eller konditionsbaserad träning, så kroppens tillstånd lätt förvärras. Exempelvis istället ta en lugn promenad utomhus för frisk luft och lätt aktivering av kroppen.

Kosten är något som många också börjar fundera över vid sjukdom. Vissa blir sötsugna, uttråkade eller tycker ”synd som sig själv” och vill på så vis tröstäta, vilket då ofta i form av skräpmat eller sockerfyllda livsmedel. Medan vissa andra istället tänker på kroppens form och inbillar sig att kroppen kommer lägga på sig stora mängder fett om du fortsätter äta din normala mängd kost även om Du inte kan träna, och vill därför sänka energiintaget markant. Enligt mig, bör Du inte göra något av ovanstående. Kroppen är inte i sitt fulla bruk och bör därför, om någon gång, verkligen förses med bra mat i form av bra råvaror och produkter. Dessutom när kroppen sliter med en infektion kräver den verkligen rätt mängd energi, och med för lite energi kommer det istället att ta längre tid än vad det hade behövt göra om kroppen inte behövde utsättas för ett underskott av energi. Upptill detta, drick mycket vatten.

Skärmavbild 2018-01-24 kl. 08.38.33.png

Summa summarum när du väl har blivit sjuk; Träna inte med halsont, feber eller annan sjukdom. Nolltolerans. Tro mig, jag har gjort missen och jag unnar ingen den känslan av vad ett träningspass vid fel tillfälle kan skapa för förödande konsekvenser. Sysselsätt dig med annat som håller dig lugn och får dig att tänka på annat än rolig träning, dvs VILA dig i form.
Ät bra mat och inte i mindre mängder än vad du brukar. Kroppen behöver den energin för att orka läka i snabbast möjliga takt.

Därefter, när du och din kropp har tillfrisknat och det äntligen är dags att få röra på sig igen, så är också ofta lusten och motivationen rejält hög. Kroppen har som sagt dock varit nedslagen i en eller flera dagar, vilket också kommer att kännas. Därför; var smart. Att gå in i en förhoppning om att prestera med maximal belastning eller vid den nivå som du arbetade på innan du var sjuk, är inte särkilt klokt. Dels för att kroppen inte kommer att klara den nivån efter sjukdom samt att skaderisken också ökar markant i dessa lägen. Börja hellre med 1-3 stycken pass med något lägre intensitet med lite lättare muskelgrupper, och inte med för hög puls. Låt pass likt intervaller, spinning, HIT eller liknande vänta några dagar till.

Så, även fast kropp och knopp känns pigg och laddad på träning, kom tillbaka med sunt förnuft och låt det ta några pass innan du är tillbaka till den nivå där du var innan du blev sjuk. Ät ordentligt och låt kroppen vila ut. Genom att belasta kroppen när du väl är krasslig kommer bara att skapa en stress som inte kommer påskynda läkningsprocessen, snarare skapa det motsatta.
Ha tålamod och håll dig i skinnet några dagar, det kommer att gynna dig i längden. Den som väntar på något gott – väntar aldrig för länge! Eller hur?

Skärmavbild 2018-01-24 kl. 08.42.29.png

Hoppas ni klarar er från förkylning och annan sjukdom i vinter. Ta hand om er!
Starka kramar, J.

Kladdiga apelsinchokladmuffins

Det är inte mycket som slår den friska och söta smaken av apelsin, i kombination med choklad. Klassikern apelsinchoklad blev därför temat på dagens bakning, denna gången som muffins. Enkla att göra och lite kladdigt goda, supersmidiga att ta fram såväl hemma i köket som ute i skogen på utflykt!

Ingredienser, 10 muffins:
3 ägg
12 st urkärnade dadlar
1 dl rismjöl
3 msk kakao
2 msk kokosolja
2 msk stevia sötningsströ
1 tsk bakpulver
1 apelsin
1/2 dl vatten
Mörk choklad till garnering, minimum 70%

Tillagning:
Sätt på ugnen på 150 grader. Hacka dadlarna smått och häll dem i en bunke. Knäck i äggen och mixa samman till en slät smet, antingen med matberedare eller en stavmixer. Hacka dadlarna rätt smått om du använder en stavmixer.
Blanda ned mjöl, kakao, kokosolja, sötningsströ, bakpulver och rör runt. Avsluta med att riva ned apelsinskalet, samt pressa ur saften ned i smeten, rör smeten jämnt. Häll ev. i ca 1/2 dl vatten för en lösare smet.
Ställ 10 muffinsformar på en plåt och klicka i smet upp till ca 1/2 av formen. Hacka choklad grovt och fördela fint på muffinsen. Låt muffinsen stå i ugnen ca 15-20 minuter, och provstick dem för att se att dem är genomgräddade.

Skärmavbild 2018-01-22 kl. 18.10.50.png

Ät, och njut! OTROLIGT goda!
Starka kramar, J

Jennys enkla banankaka

Har du övermogna bananer hemma? Ibland gömmer sig några bananer under frukten i kylen, och istället för att slänga dem är det perfekt att istället använda dem till bakning. Och desto äldre och brunare bananerna blir, desto sötare gör dem bakverken! Dubbel effekt med både en god kaka och minska matsvinnet!

Ingredienser, 1 form:
2,5 banan
2 ägg
1 dl kokosmjöl
3 msk stevia sötningsströ
2 msk kakao
1 msk bakpulver
Valfri topping, ex hackad mörk choklad, krossade nötter, riven kokos, skivad banan etc.

Tillagning:
Ställ ugnen på 175 grader. Knäck äggen och dela ned bananerna i äggen. Blanda runt med en gaffel.
Häll i resterna ingredienser och blanda till en jämn smet. Häll ned smeten (och toppa med ev. topping om du önskar) i en form klädd med ett bakplåtspapper, och ställ in i mitten av ugnen, på 175 grader ca 20-30 minuter. Ta ut kakan och känn med en provsticka så att den är genomgräddad, och låt svalna på ett galler innan du skär upp den i centimetertjocka skivor.

21015455454_10c5f08560_b.jpg

Lycka till och hoppas att Ni också kommer att tycka om kakan!

Starka kramar, J

Krämig sötpotatisgratäng med kyckling

Mina tre kärnpelare gällande matlagning rullar vidare och än en gång passar ännu en rätt perfekt in under dessa kategorier. Lätt, gott och med bra innehåll så fungerar denna sötpotatisgratäng utmärkt i både matlådor, till helgen eller som en smidig familjerätt för stora som små!

IMG_5885.jpg

Ingredienser, 1 form ca 25×20 cm.
550 g sötpotatis (går även utmärkt att byta mot vanlig potatis)
1 paket, á 800 g kycklingfärs (går även utmärkt att byta mot mager nötfärs)
1 påse Fajitakrydda, Spicemaster
1 liten alt. 1/2 stor gul lök
Salt, peppar
1 burk Njie Kvargsås, smak av BBQ
100 g mager riven ost, 12% fetthalt.

Tillagning:
Sätt ugnen på 175 grader.
Fräs kycklingfärsen med hackad lök och Fajitakrydda. Genomstek kycklingen och häll därefter i kvargsåsen. Fyll därefter den tomma burken med vatten och häll i pannan så att det blir en röra av kycklingfärs och sås. Låt puttra samman.
Skiva sötpotatisen i tunna skivor, ca 2-3 mm tjocka, och börja lägga ett lager av potatis i botten av formen.
Bred därefter på ett lager färsblandning, och fortsätt därefter varva med potatisen tills formen är fylld.
Toppa med osten och ställ in i ugnen ca 30-40 minuter, eller tills att potatisen är genommjuk. Täck ev. med lite aluminiumfolie för att inte bränna vid osten på toppen.
Ät ihop med en god sallad och NJUT!

IMG_5887.jpg
IMG_5884.jpg


Lycka till i köket!
Starka kramar, J.

Brownie med apelsinchoklad & nötter

Finns det något så gott som kombinationen av apelsin och choklad? Om det dessutom är krämigt, superlätt och med otroligt bra råvaror så blir det om möjligt en ännu större fullträff! Samt att den även passar de som är allergiska mot både gluten eller laktos!

För att direkt hoppa till en av huvudingredienserna – bli inte skrämd! Men Du läser rätt, proteinrikt och fantastisk krämighet tillför just dessa svarta bönor, och för dig som inte har testat att använda det i bakverk tidigare, så är det absolut värt att testa! De ger ingen smak utan skapar istället enbart en fantastisk konsistens och saftighet till brownien. En kaka som passar både perfekt i juletid som till sommarkalaset, beroende på dekoration och utseende!

Skärmavbild 2017-12-19 kl. 18.01.41.png

Ingredienser, 1 form ca 15x20cm, ca 4-5personer:
1 paket förkokta svarta bönor, ca 250-300 g.
10 urkärnade färska dadlar
2 ägg
1 dl kokosolja
4 msk kakao
1 tsk vaniljpulver
2 tsk bakpulver
100 g mörk choklad, ca 80%
3 msk steviaströ
Rivet skal från 1 apelsin
Hasselnötter, ca 1/2 dl

Gör såhär:
Sätt på ugnen på ca 175 grader. Skölj bönorna i en sil så att spadet försvinner. Mixa därefter samman de sköljda bönorna med dadlar till en jämn massa.
Bryt chokladen i mindre bitar och smält den antingen i micron försiktigt eller över ett vattenbad på spisen. Riv under tiden apelsinskalet. Vispa sedan samman ägg, smält kokosolja och den smälta chokladen i en större skål.

Rör därefter ned kakao, steviaströ, bakpulver, vaniljpulver och apelsinskal i skålen. Blanda sist ned även mixen av bönor och dadlar till en jämn och fin chokladsmet.
Klä en valfri form med bakplåtspapper, beroende på önskemål av färdig brownie så välj allt från rund, oval eller rektangulär. Häll i smeten i formen och toppa med hackade hasselnötter och grädda i ugnen i ca 20 minuter.

Kakan skall vara relativt kladdig och ”lös” när du tar ut den ur ugnen, då den sätter sig väl när den stelnar. Jag lät min stå några timmar upptill i frysen, innan jag tog ut den för servering. För att göra min brownie extra julfin så skar jag med en kniv och pepparkaksform ut som små portioner, för att sedan dekorera med en liten strimma apelsinskal och hela hasselnötter. Lika bra går det att skära i fyrkanter eller även små, mindre bitar likt en variant på fudge.

Skärmavbild 2017-12-19 kl. 18.02.00.png
Skärmavbild 2017-12-19 kl. 18.01.52.png

Låt det smaka och Du kommer inte att bli besviken!

Ta hand om Er och ha en fantastiskt God jul.
Starka kramar, J.

Päronsmulpaj med kokos & hasselnötter

Svenska, krispiga päron. Det är något visst att använda råvaror som har växt i trädgården, endast några meter ifrån köksdörren. Gårdagen bjöd därför på en fantastiskt god smulpaj med just svenska päron, tillsammans med en god smak av både kokos och hasselnötter.

IMG_4295.jpg

Ingredienser, 1 rund form ca 20-25 cm i diameter.
2 päron
3 dl havregryn
1 skopa JFsupplements Whey, smak av Päronglass (kan uteslutas vid ex laktosallergi)
0,5 dl kokosmjöl
0,5 dl kokosolja
0,5 dl stevia sötningsströ
1-1,5 dl vatten (börja med 1 dl för att se konsistens på smuldegen)
0,5 dl hasselnötter
Flytande honung
Kanel

Gör såhär:
Sätt på ugnen på 200 grader.
Ansa päronen och skär dem i tunna bitar och bred ut på botten av formen. Pudra över ett jämnt lager av kanel, snåla dock inte. Smält kokosoljan i en skål i micron.

Blanda samman havregryn, wheyprotein, kokosmjöl, smält kokosolja, steviaströ och vatten i en bunke och blanda runt väl. Bred ut över de skivade päronen och häll på hasselnötterna som du har hackat grovt. Pudra över ännu ett lager med kanel och sätt in i mitten av ugnen ca 25 minuter. Plocka därefter ut pajen, häll på ca 1-1,5 dl vatten för att få päronen i botten mer saftiga, och ringla över rikligt med flytande honung. Vrid om ugnen till grill-läge och låt pajen gå 5 sista minuter för extra färg och yta.

Servera ljummen med antingen Njie Vaniljpudding för en krämigare vaniljsås, alt. Barbells Milkshake med vaniljsmak om du tycker om en tunnare och en mer flytande sås.

IMG_4300.jpg
IMG_4298.jpg

Lycka till och hoppas att ni tycker om pajen lika mycket som jag.
Starka kramar, J.

Banankaka med Dumle & Kokos

Vad säger Du om jag säger smaken av mogen banan, Dumle och kokos? Förhoppningsvis skiner ditt leende upp lika högt som mitt, då kombinationen verkligen var en riktig höjdare! Som om inte smakkombinationen vore nog så innehåller kakan dessutom varken smör, socker eller mjöl samt är full på protein och otroligt saftig.Upptill också superlätt att röra ihop innan den sedan klarar sig själv i ugnen!

Skärmavbild 2017-11-23 kl. 12.57.12.png

Ingredienser, 1 kaka ca 10×25 cm i form.
3 ägg
2 bananer
120 g lättkesella/lättkvarg eller minikeso
1,5 skopa Dumleprotein från JFsupplements (onlineshop via jfshop.se)
1,5 dl kokosmjöl
4 tsk bakpulver
1 dl vatten
Kokosolja + riven kokos

Gör såhär:
Knäck ned äggen i en bunke och dela ned bananerna i äggen. Rör runt så det blandar sig något. Rör ned wheyproteinet, kokosmjölet, bakpulvret och vatten och rör runt. Jag mosade bananerna så det var små, små bitar kvar som blir lite goda och kladdiga i kakan. Mixa annars smeten slät om du inte vill åt detta.

Smöra en form med kokosoljan och bröa med riven kokos. Detta moment missade jag vilket gjorde att kakan satt fast lite i botten och var svår att få ut, så var noga med göra detta steg även om du har en teflonform!

Ställ in kakan på 170 grader i ca 40 mintuter, testa med en provsticka så att den är fast i konsistensen. Ta ut kakan och låt den svalna innan du skär den i centimetertjocka bitar. Toppa med riven kokos inför servering!

Skärmavbild 2017-11-23 kl. 12.56.35.png
Skärmavbild 2017-11-23 kl. 12.56.44.png

Hoppas ni tycker om den lika mycket som jag!

Ta hand om er och ha en fortsatt strålande vecka!
Starka kramar, J.

Proteinfyllda Pepparkaksbollar

December står för dörren redo att välkomnas med öppen famn! För mig som också älskar allt kring denna månad kan därför inte vara gladare! Idag låg frosten tät över åkrarna här hemma, så jag kunde hålla mig ifrån årets första julbak. Med köket fyllt av pepparkaksdoft rörde jag ihop dessa supersmarriga och otroligt lätta pepparkaksbollar, som dessutom både går fort att göra och med ett innehåll vars man med gott samvete kan äta till både efterrätt eller mellanmål.

Företaget Njie har släppt en ny smak i deras Propuds, vilket jag givetvis blev sugen på att testa baka med! Hoppas ni tycker om dem lika mycket som jag, perfekta att både baka med och bjuda exempelvis barnen på!

Skärmavbild 2017-11-20 kl. 17.59.04.png

Ingredienser, ca 8-10 styck.
1 burk Propud Pepparkaka á 200 g
2,5 – 3 dl havregryn
1,5 tsk pepparkakskrydda
1,5 msk stevia sötningsströ
Riven kokos till garnering

Gör såhär:
Blanda samman alla ingredienser i en bunke till en jämn smet så allt blandar sig väl. Se till att smeten är formbar, blanda annars i lite mer havregryn. Forma små bollar i händerna och rulla dem sedan i en djup talrik med riven kokos. Lägg upp på ett fat och låt stå i kylen ca 30-60 minuter så de får lite mer stadga. Ät, och NJUT!

Skärmavbild 2017-11-20 kl. 17.58.56.png
Skärmavbild 2017-11-20 kl. 17.59.21.png

Ta hand om er och Njut av dessa fantastiskt krispiga dagar hösten bjuder på!

Starka kramar, J.

Gratinerad paprika med krämig kycklingröra

Som alltid när det kommer till den mat jag lagar så ringlar sig en tydlig, röd tråd, genom alla recept. Simpelt, gott och nyttigt. Tre väldigt bra kvalitéer enligt mig. Därför fortsätter konceptet även idag, där även ögat bjuds på en fin upplevelse i form av dessa ostgratinerad paprikahalvor, fyllda med en krämig och smakrik kycklingröra. Hoppas att ni tycker om dem lika mycket som jag!

IMG_2567.jpg

Ingredienser, 2 st paprikor/4 halvor.
Ca 300 g kycklingfärs. (Jag använde mig av 400g färs, men jag fick också en del fyllning över)
2 stycken paprikor
1 burk Njie Kvargsås, Tex Mex
1 pressad vitlöksklyfta
Salt, peppar + övriga kryddor efter smak
Mager ost, Ex Västan 5%

Gör såhär;
1. Ställ ugnen på 200 grader.

2. Fräs kycklingfärs med kryddor och pressad vitlök. Låt den fräsa och häll därefter i kvargsåsen. Fyll den tömda burken med vatten och häll i stekpannan, och låt koka samman till en krämig röra i några minuter, så att smakerna också går samman.

3. Dela paprikorna och skär ur innehållet. Dela dem antingen genom att skära av toppen eller genom att skära dem på längden, beroende på hur du vill fylla dem.

4. Ställ paprikorna på en ugnsfast form och fyll dem med färsblandningen. Riv osten och toppa på paprikorna. Gratinera i ugnen i ca 20 minuter, tills osten har fått färg och paprikorna har mjuknat något.

5. Servera paprikorna med allt från en skiva grovt bröd, en matigare alt. lättare sallad, klyftpotatis, ris, bulgur eller annan kolhydratskälla för en mer energirik måltid.

IMG_2571.jpg
IMG_2570.jpg
IMG_2569.jpg

Lycka till i köket, och berätta väldig än gärna vad Ni tyckte om rätten!
Ta hand om er och njut av en härlig helg under hösten finaste tid!

Starka kramar, J.

Dra i handbromsen – innan det är för sent.

Från sängen till förskolan, från förskolan till jobbet, från jobbet till träningen, från träningen till bilkön till mataffären. Listan fortsätter längre och längre i en rasande fart med en hastighet högre än Superman själv.

Året är 2017 och tabellerna för vår stressnivå går spikrakt uppåt. Inte är det heller då någon slump att just stress också toppar listorna för den vanligaste orsaken till sjukskrivning.
Att sedan då människan inte tar detta på allvar, för att man helt enkelt inte ”hinner” fundera över det, är frågan om vi skall skratta eller gråta?

Att stress finns i både positiv och negativ form, är något som många säkert känner till. Den positiva stressen bidrar istället till en liten press som också gör att vi skärper kroppens sinnen och presterar bättre. Gränsen dock må vara hårfin. Från att stressnivån påverkar oss positivt, kan det inom loppet av såväl timmar som dagar, övergå till något som helt plötsligt inte känns lika behagligt och utmanande. Våra listorna på det som skall hinnas med görs istället både längre och på kortare tid.

Skärmavbild 2017-11-08 kl. 16.56.23.png

Du har säkert upplevt stressen av att vara sen till bussen och behöva rusa den sista biten. Men med andan i halsen så försvinner också den korta stressen igen när du väl sitter ned i lugn och ro. Där skiljer sig också kortvarig stress mot den som underhålls under längre tid. För att inte gå för djupt i ämnet så är det alltså inte denna stress påväg till hållplatsen som är farlig, utan den stress där listorna blir för långa, då tiden inte tycks räcka till och du upplever dig otillräcklig. Känner du igen dig? Om Ja, då är det kanske hög tid att tänka till och fundera på att dra i handbromsen.

Många gånger så skapar man dessa stressmoment själv, allt från att man vill prestera högt och sätter för orimliga krav, på en för kort tid. Oavsett vad den bakomliggande faktorn är, så är det viktigt att ta varningssignalerna på allvar. Vilket också kan vara väldigt personligt hur Du eventuellt upplever just dessa. En dag kan denna bägare som dag för dag fylls med några extra droppar, totalt välla över. Den dagen – låt den inte inträffa. Dra åt kranen i tid innan det är för sent, för konsekvenserna kan bli otroligt mycket större än vad många tror.

Jag är en person som älskar att ha mycket att göra med många projekt i rullning, då jag trivs med detta. Men, man skall inte glömma att det faktiskt kan bli för mycket – även av det goda. Det är sällan jag har upplevt stress på det sätt som jag däremot gjorde för några veckor sedan. En kortare och mer stressig period upptill en sliten kropp efter en lång diet, kom det då som ett brev på posten att min kropp en dag totalt sade ifrån. En känsla som inte alls var behaglig, därav att jag också väljer att skriva ett inlägg om stress.
För att Du inte skall göra samma misstag som jag upplevde. Jag kände mig yr, frusen och helt utmattad, så för första gången på hela året bokade jag av mina klienter (som för övrigt var fantastiskt förstående) och åkte hem. Från klockan elva på förmiddagen så låg jag i sängen hela dagen och sov, något min kropp verkligen behövde. Jag tog total vila från den egentliga träning, i hopp om att verkligen komma till ro och stressa ned.
Kroppen är fantastisk, dagen efter var jag fortfarande något trött i kroppen, men med den varningssignalen som jag fick, tog jag det verkligen på allvar. En gång, och aldrig mer.

Att varje dag ha fullspäckade scheman från morgon till kväll, kan för många låta fascinerade, men vilket pris är du beredd att betala? Ingenting väger tyngre än din egen hälsa.

Skärmavbild 2017-11-08 kl. 16.54.12.png

Få saker får mig att stressa ned så mycket som stilla skogspromenader, med endast fågelkvitter och vindens sus som i bakgrunden.

Med det sagt, det må låta klyschigt men lyssna på din kropp och dess signaler. Det är det enda sätt som den kan kommunicera via, så ta dem på allvar och dra i handbromsen innan det är för sent.

Ta hand om er, och må väl.
Starka kramar från J.