Julgodis – Apelsinkulor med kokos

Nästa julgodis blev direkt storfavoriten, superlätt att göra och magiskt goda små kulor med en fin ton av apelsin! Även gjorda som en variant av rawfood, endast skapade med dadlar som bas.

Ingredienser:
200 g urkärnade dadlar
40 g whey vaniljproteinpulver
50 g sötmandlar
Skalet av 1 apelsin
4 msk riven kokos
1 dl havrgryn
Riven Kokos och kakao till rullning

Gör såhär:
Riv skalet av en apelsin. Blanda samman alla ingredienser i en matberedare. Kör tills allt blandats och bildat en fin massa.
Forma till små bollar med fuktiga händer, och rulla därefter i antingen riven kokos eller i kakao, något som skapar helt olika utseende och karaktär på de små kulorna.

FullSizeRender(57).jpg
FullSizeRender(54).jpg
FullSizeRender(55).jpg
FullSizeRender(56).jpg
IMG_3065(1).JPG

Lycka till!
Stora kramar från Jenny

Julgodis – Brända mandlar

Vad går tankarna till mest när man tänker på julmarknad om inte doften av brända mandlar en kylig vinterkväll kring jul. Idag tänkte jag därför dela med mig av ett recept med just brända mandlar, men med mindre socker och betydligt bättre innehåll än de som delas ut på de fina vintermarknaderna. Fyllda av bra fetter och farligt goda!

Ingredienser:
200 g sötmandlar
2,5 – 3 tsk steviaströ
1 – 1,5 tsk vatten
Kanel efter smak
(Flingsalt är även en god smaksättning)

Gör såhär:
Häll mandlarna i en stekpanna och torrstek dem i ca 5 minuter. Var försiktigt så att de inte bränns, rör i dem under tiden. Ta av mandlarna från plattan när de är klara och har fått en gyllene färg. Låt vila några minuter så de hinner svalna något.
Blanda steviaströ med vatten i en kastrull och låt det smälta. Blanda ned mandlarna och rör runt tills allt blandat sig väl. Pudra över kanel och rör runt.
Häll alltsammans på ett bakplåtspapper tills de svalnat. Ät och njut.

FullSizeRender(53).jpg
FullSizeRender(52).jpg
FullSizeRender(51).jpg

Lycka till, Starka kramar från Jenny

Fjärde advent – JULGODIS

Med endast sex dagar kvar till jul och den fjärde advent står för dörren. Vad passar inte bättre om att förbereda lite julgodis inför självaste julaftons kväll. Istället för att ställa fram det sötaste bordet fyllda av gräddiga kolor och sötade godisar kan man istället välja att baka eget julgodis, men i en nyttigare tappning.

För att kunna bjuda på ett flertal godisorter gjorde jag därför ihop ett gäng olika munsbitar med lika utseende och med olika smaker. För enkelhetens skull så kommer jag att göra fyra olika inlägg, så att man även senare kan söka på vardera recept. Först ut kommer en superenkel och knäckig liten variant, som knappt kan bli enklare att göra.

Knäckiga nöttoppar med vanilj och kokos
Ingredienser:
Ca 1/2 dl mandel
Ca 1/2 dl hasselnötter
Ca 1/2 dl russin
2 msk riven kokos
1 skopa whey vaniljproteinpulver
6 formar av silikon/papper/aluminium

Gör såhär:
Hacka mandel, nötter och russin grovt.
Blanda därefter ner de grovhackade ingredienserna ihop med den rivna kokosen.
Blanda samman proteinpulvret med lite vatten, här såpass lite att den blir trögflytande och skapar mer en smetliknande konsistens.
Rör ner smeten i den torra blandningen och rör ihop tills alltsammans har blandat sig väl. Klicka ut i de små formarna och ställ in i frysen tills de är helt stelnade. Ta ut ca 5 minuter innan servering och ät de väl kylda, så att de inte börjar bli för klibbiga.

FullSizeRender(49).jpg
FullSizeRender(50).jpg

Lycka till, starka kramar från Jenny

Tredje advent -Proteinrik Ris a la malta

Tredje advent står för dörren, och fortfarande ingen snö i lilla Falkenberg men ändå har julkänslan smugit sig på med i takt med ljudet av julmusik och dofter som såväl glögg som hyacinter. Denna veckan bjuds receptet på en riktig klassiker, men givetvis lite twistad då ingredienserna istället går åt det nyttiga och väldigt proteinrika hållet. Denna vecka bjuds det på en otroligt god, söt och väldigt lättlagad Ris a la malta.

Ingredienser:
0,75 dl okokt jasminris (”överkokt”)
100 g lättkvarg
2 msk vaniljproteinpulver, whey
1 krm vaniljpulver
1 msk Stevia strö
1/2 hackad clementin alt. 1/4 apelsin

Gör Såhär:
Koka riset, med aningen ”för” mycket vatten. Dvs att det blir klibbigare än normalt och utan kärna i riskornen. Låt det svalna en stund innan du blandar i resterande ingredienser.
Blanda eventuellt även i lite extra vatten om blandningen inte känns tillräckligt lös i konsistensen. Låt stå ca 30 minuter innan servering så hinner riset dra åt sig extra av alla smaker.
Servera med hackad clementin eller apelsin.

Näringsinnehåll/portion:
199 kcal
22 g protein
22 g kolhydrater
2 g fett

FullSizeRender(47).jpg
FullSizeRender(48).jpg

Stort lycka till!
Ha en underbar tredje advent, ta hand om era nära och kära

Starka kramar från Jenny

Träning skall vara ROLIGT

När man var mindre och gick i skolan så hade man alltid idrottslektioner, som kunde vara allt från friidrott till spökboll och lekar. Oavsett vad det idrottslektionen bestod av fanns det ändå en grundidé kring lektionerna – barnen skulle röra på sig och få in detta som en del av vardagen. Oavsett vad som passen består av så vill skolan att barn och ungdomar skall röra på sig, och ha olika aktiviteter som passar alla, eftersom att ”ha roligt” kan definieras på många olika sätt.

Om du slår upp ordet rolig i en ordbok finns förklaringar som ” anses stimulerande och ger välmående”. Dvs något som får dig att må bra. Däremot vad som är roligt, är helt olika från person till person. Det som är roligt för dig kanske inte anses som roligt för någon annan, och vice versa.
Helt logiskt är det som vi tycker är roligt att göra, också lättare att upprepa och känna mersmak för. Vad jag vill komma till är, att om något inte är roligt men du tvingas att göra detta, kommer det bli en positiv upplevelse. Om Du tvingar någon som verkligen vantrivs i gymmet, att befinna sig där och lyfta vikter 4 gånger i veckan, kommer detta istället att få en motsatt effekt. Likaså om du tvingar någon som inte gillar golf att gå ut och skjuta bollar i timtal, kommer detta inte heller bli långvarigt. Det som vi tycker är roligt är också det som blir av, alltså gäller det att hitta den träningsform som just Du tycker är rolig. Det kommer alltid dagar då vinden blåser motvind för oss, men enstaka gånger sker alla. Ständig motvind sker inte om man tycker om det man gör.

Skärmavbild 2016-12-05 kl. 15.31.58.png

Oavsett om du rör dig med hjälp av att lyfta skrot, boxas, dansa, eller spela tennis. Så länge ATT du rör dig, så spelar det ingen roll på vilket sätt du gör det när det gäller hälsans skull. På samma vis fick lärarna oss att springa runt och röra på oss när vi också gick i lågstadiet. Lekarna som fick barnen i hysteri och glädje att springa runt i en timme, utan en tanke på att det båda gav dem hög puls som rejält med svett.

Att göra det som du mår bra av, som får dig att känna ”stimulans och välmående” är också till största sannlikhet det som du också bör fortsätta med för att få det hållbart. Givetvis kan man alltid lära sig att tycka om saker, men känns dig inte tvingad till att springa, lyfta vikter eller spela golf om det inte är det som du tycker är roligt. Livet skall vara roligt, träning likaså. Men vilken träningsform som du anses rolig, det är endast du själv som kan avgöra.

FullSizeRender(46).jpg

Fortsätt träna, svettas och må bra.
Ta hand om er. Starka kramar från Jenny.

Andra advent – Proteinfylld saffranskaka

Andra advent. Några dagar in i december och julen närmar sig med stormsteg. Och är det något som påminner mer om jul än den gula färgen och doften av saffran, i såväl lussekatter som i olika sorters kakor.
Vill ni bjuda på en fantastisk enkelt saffranskaka, som smakar lika underbart gott som innehållet är bra, så är detta receptet perfekt. Några få ingredienser och 25 minuters bakning från start till färdig kaka, perfekt att bjuda på till andra advent!

FullSizeRender(45).jpg

Ingredienser, 1 kaka/6 bitar:
4 ägg
1 dl lättkvarg
50 g vaniljproteinpulver
1/2 tsk xantangummi (annat förtjockningsmedel funkar också)
1 pkt saffran
1/2 tsk bakpulver

Gör såhär:
Sätt på ugnen på 175 grader.
Vispa samman ägg och kvarg lätt. Häll i alla torra ingredienser och rör om.
Häll upp i en ugnsfast form, jag satte bakplåtspapper om min botten så att kakan säkert inte skulle fastna.
Låt kakan stå i ugnen tills den har fått färg, ca 15-20 minuter.
Servera med ex. lite Propud vanilj som vaniljkräm.

FullSizeRender(42).jpg
FullSizeRender(41).jpg
FullSizeRender(43).jpg
FullSizeRender(44).jpg

Näringsvärde per bit:
Kcal – 95
Protein: 13,9
Kolhydrater: 1,5
Fett: 3,6

Stort lycka till, och hoppas att ni gillar kakan lika mycket som jag!
Starka kramar från Jenny.

Bra mat – Gör det inte svårare än vad det är.

Det är väldigt ofta som jag får frågor kring kost och träning. Majoriteten av förvirringen är då relaterat till kosten, då det ofta är den delen som de flesta verka tycka är svårast.
Dock finns det ingen att klandra eftersom det idag finns så mycket råd, rön och åsikter som matar våra hjärnor fulla varje dag.
Alla har vi våra filosofier, och likaså har jag mina. Och eftersom jag inte heller följer någon annans direktiv än mina egna på denna blogg, så kommer jag också därför att ta upp mina egna tankar kring detta idag.
När det kommer till kost, så finns det enligt mig några väldigt simpla delar som är bra att ägna en extra tanke till;

Skärmavbild 2016-12-01 kl. 17.31.26.png

Allt innehåll i skålarna kommer från jordens egna skafferi.

Vad lever på jorden? Om något växer och lever på jorden anser jag det i 99% av fallen är bra och sund kost. Jag vill ge min kropp bra bränsle i ren form, och mycket renare form än det som kommer från jordens egna ekosystem finns inte att hitta. Nog för att alla väldigt enkla exempel på tillverkade produkter kan innehålla bra näringsvärde, så finns det enligt mig inget som slår rena produkter som kommer direkt från jorden. Ta till exempel kvarg, ett relativt högt proteininnehåll, men det skulle aldrig slå ut ägg, kyckling eller ex. fisk, som de alla tre också har skapats genom jordens egna naturliga väg. Inga tillsatser, inget socker, inga färgämnen. Ren och bra mat.

Din egen kunskap. Det handlar alla gånger givetvis också om att du själv är intresserad och villig till att lära dig mer. Var kritisk till alla dessa råd och rön och hoppa inte på alla tidningars utrop om totalt vansinniga bantningsmetoder. Var kritisk, sätt dig in mer kring hur kosten påverkar dig och vad allting egentligen innehåller.

Gör det inte svårare än det är. Jag får så många frågor kring ”kan jag äta det här”? Givetvis, du kan äta ALLT. Det kan vi alla – men frågan är om du VILL stoppa i dig det. Samma sak här, desto mer du är villig att lära dig och hitta nya vägar till bra och hälsosam kost kommer du också sätta din kropps välmående som första prio, och därefter bygga en god kost utefter detta.

Använd sunt förnuft. Normala portioner, ät regelbundet, tänk på vad du stoppar i dig. Vad är egentligen bra mat? Antalet som inte vet att snabbmat, pizza, färdigmat osv inte är bra mat, är väldigt få. Men ändå är det likväl så många som ofta äter detta och ändå beklagar sig över att man äter osunt. Det är upp till dig och ingen annan att vilja förändra, och använda ditt sunda förnuft till att bestämma över dina val. Känner du att du inte alls har kunskapen till att veta vad du skall lita på, ta då hjälp av någon kunnig. Det är ALDRIG försent att ändra dåliga vanor till det bättre! Det kan kräva en lite knuff i rätt riktning men jag lovar dig, du kommer aldrig ångra att du bestämde dig! 

Att äta bra och röra på sig är en investering för dig själv. Det ger dig så otroligt många fördelar men det krävs att du upplever dem för att förstå. Så gör dina val efter hur du vill leva, gör dig stolt och gör dig lycklig!

Att äta bra och röra på sig är en investering för dig själv. Det ger dig så otroligt många fördelar men det krävs att du upplever dem för att förstå. Så gör dina val efter hur du vill leva, gör dig stolt och gör dig lycklig!

Starka kramar från Jenny.

När resultaten uteblir?

Ofta ökar motivationen märkbart när det slit man lägger ned ger tydliga resultat, såväl fysiskt som visuellt. Men likväl så fungerar vi också oftast på motsatt sätt, dvs om resultaten inte kommer som man önskar försvinner lätt motivationen till att både att röra på sig och äta bra mat.

Du liksom många andra kanske känner igen det eviga ”ekorrhjulet”? Där du tränar dina planerade träningspass men ingen förändring sker. Så om du av någon anledning har hamnar in i detta hjul är det dags att kartlägga; varför?

Det finns många faktorer att se över när resultaten verkar ha planats ut. Några av de punkter du bör fundera över, följer nedan.

FullSizeRender(40).jpg

Är ditt mentala driv hela tiden tillräckligt stort, samt att de andra punkterna håller, så hinner ekorrhjulet aldrig ifatt dig.

Kosten. Hur många gånger du än har hört det, så bygger du resultaten på vad du stoppar i dig. Oavsett om du har gått och köpt dig världens snabbaste bil – tankar du den med fel bränsle, kan den inte heller köra snabbt. Samma princip gäller oss, med fel bränsle och energitillförsel till din kropp, kan du inte heller förvänta dig stordåd. Ge din kropp bra råvaror och rätt mängd energi för att orka prestera och kunna bli bättre. Du kanske äter för lite, eller kanske för mycket? För dålig kvalité eller för sällan? Fundera över om du ger Din kropp de bästa chanserna för utveckling.

Träningen. Jag brukar ge mina klienter en liknelse med en armé. Tänk dig din kropp som din egen arme, och du möter ständigt samma motstånd, som du armé alltid klarar av att stå emot. Varför skulle armén behöva utökas då påfrestningarna inte ökar? Precis. 
För att kroppen skall förbättras så krävs det förändring, nya utmaningar som ställer kroppen på prov. Om det så är att du byter upplägg, övningar, intensitet, byter håll på dina pass eller lägger in annan typ av träning. Vid förändring kräver din armé en starkare sådan och du kommer behöva utvecklas för att kunna stå emot det nya motståndet du utsätter den för.

Återhämtning & Sömn. Alla är vi olika kring denna fråga då vissa kräver mer sömn och återhämtning än andra. Men att klara av både träning, jobb och vardagsliv med för lite återhämtning kommer inte heller leda dig till några stordåd. Eller så kanske du behöver vända på allt och träna mer för att uppnå ett visst mål som du har satt på en högre nivå? Det är även stor skillnad på trötthet i kroppen och lathet, väl så viktig insikt som ibland behövs ställas till dig själv.

Mentalitet. En punkt som många inte lägger någon större energi kring. Men, är inte din mentala inställning redo för utveckling kommer inte heller din kropp vara det. Bestäm dig för att klara det, och SE dig klara det du vill. Genom att ha bestämt dig för nya utmaningar och ständigt sträva efter utveckling, kommer ekorrhjulet inte heller komma ifatt dig – någonsin.

FullSizeRender(39).jpg

Genom att se över dessa delar och verkligen kartlägga detta hos dig själv, så kommer du också kanske kunna att se ett mönster där du kan klura ut varför dina resultat inte längre visar sig som du önskar. Om du därefter hittar var det brister, kan du också hitta en lösning och se på vilket sätt du kan lösa det och få tillbaka resultat, glöd och motivation igen.

Kom ihåg att du har aldrig misslyckats förrän du har gett upp. Allt dessförinnan är fortfarande försök till att lyckas!

Starka kramar från Jenny.

Första advent – Jennys proteinrika julbröd

Till alla er som inte känner mig så kan jag säga att jag verkligen älskar julen. Den tid på året då allting blir lite extra mörk och mysigt med mycket tända ljus, fin sång och mycket kärlek.

Förra året gjorde jag olika bak med recept varje advent med mer hälsosamma alternativ, något som var väldigt uppskattad. Därför blir detta år en favorit i repris med nya recept, och först ut till årets första advent står ett väldigt lätt, gott och proteinberikat julbröd, fantastiskt gott med julskinka på!

IMG_2689.JPG

Direkt från ugnen och doften av nybakat bröd sprider sig.

Ingredienser, 1 limpa:
2 dl havregryn
5 dl fullkornsdinkel
4 tsk bakpulver
1 dl krossade/hela linfrön
1 dl sesamfrön
1 nypa salt
4 msk honung
1 rivet äpple
4 dl lättkvarg
1/2 dl russin
1/2 dl grovhackade hasselnötter
1 tsk brödkryddor + ev. malen nejlika efter smak, jag använde ca 1 tsk.
Solrosfrön till garnering

Gör såhär:
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda samman alla ingredienser väl. Fyll en bakform med bakplåtspapper eller smöra med kokosolja och sesamfrön så att inte brödet sedan fastnar.
Häll i degen/smeten i formen och toppa med solrosfröna.
Ställ in formen i mitten av ugnen i ca 45-60 minuter, se till efter en stund att inte brödet bränns på ovansidan, täck den då med aluminiumfolie.
Servera med ett gott pålägg, julmust eller lite glögg!

FullSizeRender(36).jpg
FullSizeRender(37).jpg
FullSizeRender(38).jpg
FullSizeRender(35).jpg

Efter en promenad ute i kylan kom jag in till underbart goda julmackor och lite julmust!

Ha en underbar första advent!
Starka kramar från Jenny!

Hemmagjort fröknäckebröd

I helgen var jag hemma hos min mor och far och bakade. Min kära pappa är glutenintollerant och har så svårt för att hitta goda knäckebröd, så därför bakade vi istället en egen variant på olika fröer. Intollerant eller ej, detta knäckebröd är både otroligt lättgjort och väldigt, väldigt gott. Perfekt som knäckebröd med pålägg, till förrätter, eller i lite mindre bitar som en variant på topping eller müsli.

Ingredienser: (1 plåt)

1/2 dl hela linfrön
1/2 dl sesamfrön
1/2 dl solrosfrön
1/2 dl pumpakärnor
2 tsk fiberhusk
1 1/2 dl bovetemjöl
1-2 krm salt (vi använde 1 krm)
1 tsk rosmarin, valfritt men ger otroligt god smak
1/2 dl rapsolja
2 dl vatten, kokhett
Flingsalt till garnering

FullSizeRender(33).jpg

Redo för ugnen!

Gör såhär:

1. Sätt ugnen på 160 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke och rör om ordentligt.
2. Tillsätt olja och det kokande vattnet. Rör om tills smeten blir géleaktig.
3. Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper, till en tunn kaka som täcker hela pappret. Ta bort det övre pappret och strö över lite flingsalt. Lägg degen på en ugnsplåt.
4. Grädda mitt i ugnen i 60-70 minuter. (Vi använde oss av varmluftsugn, gräddning i 40 minuter.)
5. Låt svalna innan du bryter bitar av knäckebrödet.

FullSizeRender(34).jpg
IMG_2255.JPG

Färdigt resultat!

Stort lycka till i köket!

Starka kramar från Jenny.